pixel

Строят първите лаборатории на София Тех парк

technopark

Президентът ще даде днес начало на изграждането на първите обекти от първия научно-технологичен парк в България, реализиран от дружеството „София Тех Парк“.

Церемонията е на територията на бившето военно поделение на „Четвърти километър“ в столицата. С нея ще започне изграждането на първите лаборатории и площадкова инфраструктура, на бизнесинкубатор и на експериментариум с посетителски мост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предвижда се след 2015 г. в София да започне да работи научноизследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес и да бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи.

Научно-технологичният парк ще разполага с приложноизследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Проектът за изграждането на научно-технологичния парк се осъществява по оперативната програма „Конкурентоспособност“ с 42,5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7,5 млн. евро национално съфинансиране.

Сред партньорите на „София Тех Парк“ са Българската академия на науките, Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Техническият университет-София, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинският университет в столицата.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: