pixel

Строителството на жилища расте почти цяла година

строителство

Трето поредно тримесечие броят на разрешителните за строеж на жилищни сгради, които издават общините, продължава да расте, съобщи вчера Националният статистически институт. През същия период се увеличават и започнатите жилищни сгради.

От началото на юли до края на септември местните власти са издали 1173 разрешителни за жилищни сгради срещу 1151 за предното тримесечие и 764 за първото. Има нарастване и на броя на жилищата в тези сгради, както и на площта им.

От началото на кризата през 2009 г. това е най-дългият период на непрекъснато увеличение на строителните разрешителни за жилищни сгради. Ръст на тримесечна база имаше и в предишните три години, обикновено през летния сезон, но веднага след това следваше спад.

През последните три тримесечия се увеличават не само разрешителните за строеж, но и започнатите жилищни сгради. Докато през първите три месеца на годината в страната са започнати само 399 жилищни сгради, през месеците април-юни е стартирало строителството на 665, а през третото тримесечие – 687.

София отдавна не е градът с най-много издадени разрешителни, и то за всички категории строежи. През третото тримесечие столичните общини са издали например 123 разрешителни за жилищни сгради, докато в първенеца Пловдив – 169.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: