pixel

Строителният бизнес иска нов Закон за обществените поръчки

строителство

Източник: dariknews.bg

Изцяло нов Закон за обществените поръчки и разделяне на Закона за устройството на територията на два закона – за устройството на територията и за строителството, са сред законодателните предложения на Камарата на строителите в България, които очакват да бъдат приети от новия парламент. Това коментира за БТА председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Той припомни, че за разделянето на Закона за устройството на територията има съгласие от предишната комисия по местно самоуправление и регионална политика, както и от предходните ресорни министри.

Сред акцентите в новия Закон за обществените поръчки трябва да бъде връщането на външните експерти в тръжните комисии като присъствието им там да е задължително, както и въвеждането на електронното възлагане на обществените поръчки. По този начин според председателя на камарата ще се гарантира публичност и прозрачност на обществените поръчки не само, когато се възлагат, но и в различните етапи от изпълнението им.

Законът за устройство на територията освен, че е променян повече от петдесет пъти и вече почти никой не си спомня кой е последният му вариант, но и пречи на инвестиционната дейност, смята Светослав Глосов. С разделянето на този обемист закон се очаква инвеститорите да получат по-голяма яснота за всички стъпки, които трябва да предприемат, при изпълнението на един проект в хоризонт например от две години.

Ръководството на камарата вече е отправило искане за среща с новите си ресорни министри – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

Според камарата създаването на Министерството на инвестиционното проектиране ще помогне на страната да навакса закъснението в областта на кадастъра. Последните три години една стотинка не е вложена в тази дейност, нямаме подробни карти на Черноморското крайбрежие, подобен е проблемът и с останалата част от територията на страната, коментира председателят на камарата. Знаете, че част от магистрала „Люлин“ липсва в кадастъра, допълни той. По неофициална информация към министерството се очаква да премине и ДНСК.

Строителният бизнес възлага надежди на евентуалния рестарт на проекта за АЕЦ „Белене“, отбеляза Глосов. От кризата досега около 150 000 души са освободени от строителството или една трета от безработицата в страна е от този сектор, напомни той. Разчитаме на обществени поръчки и на благоприятна бизнес среда, за да се върнат чуждестранни инвеститори и секторът да се съживи, каза Глосов.

Сред изпълнените задачи от бившия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева Глосов открои подготовка към преминаване към електронни обществени поръчки и създаването на електронни досиета на големите инфраструктурни проекти. Като за електронното досие на участъка от Дупница до Благоевград на магистрала „Струма“ вече е подписан договор за съвместната дейност с пътната агенция. Председателят на камарата изрази надежда тези процеси да бъдат продължени от новите ресорни министри.

Глосов напомни, че продължава да стои нерешен въпросът със задълженията на общините към бизнеса, които варират между 170 – 200 млн. лева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: