pixel

Нов метротърг за 30 млн. евро стартира през май

търг

Източник: vestnikstroitel.bg

„През май ще започне обществената поръчка за разширението на втория метродиаметър от бул. „Черни връх“ до кръстовището му с ул. „Сребърна“ в жк „Хладилника“. Индикативната стойност на участъка е 30 млн. евро. Тя включва една метростанция и 1,3 км трасе.“ Това съобщи за в. „Строител“ изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, след като се включи в първата копка на линията на метрото от жк „Младост I“ до Бизнеспарка в жк „Младост IV“. В събитието участваха още президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Дължината на участъка до Бизнеспарка е 2,7 км с 3 метростанции, а сумата за изграждането му е над 85 млн. лв. без ДДС. Срокът за завършването на трасето е 25 април 2015 г. То е подземно и е предвидено строителството му да се изпълни по открит способ в укрепени изкопи.

„Обектът  ще се изгражда на инженеринг. Вече са изготвени конструктивните проекти за тунелите и за две от трите метростанции. Издадено е разрешително за строеж и специалистите имат условия да започнат работа“, обясни инж. Стоян Братоев.

Той подчерта, че е готов и идейният проект за третия метродиаметър. В момента се правят анализите за основните обществени ползи. Тръжните процедури за него са планирани за началото на 2014 г.

„Ако има един от големите инфраструктурни проекти на България, който да бъде за пример, това безспорно е софийското метро. Потвърждават го и колегите от ЕК. Проектът  е пример за добро управление – качествено и в срок“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той напомни, че през последните три години подземната железница е напреднала почти 9 пъти – с 3,2 км, отколкото преди това, когато ежегодно са изграждани по 400 м.

„Стратегическата рамка на ЕС в областта на транспорта поставя като приоритети през следващия програмен период мобилността, устойчивостта и екологичността. В това отношение столичното метро отговаря на изискванията на Брюксел“, подчерта служебният вицепремиер Илияна Цанова. Според нея метрото е пример за това как средствата по различните оперативни програми могат да се допълват. „Финансирането по ОП „Транспорт“ се влага основно за подземната железница. По ОП „Околна среда“ ще получим 10 нови мотриси пак за нея, както и екологично чисти автобуси, тролейбуси и трамваи за столичния градски транспорт. А ОП „Регионално развитие“ осигурява подобряването на градската среда около метростанциите“, обясни Цанова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пожела успех и на добър час на строителите, тъй като проектът вече е в техните ръце. „Искам да се извиня на всички живеещи и работещи в района на жк „Младост“ за неудобството, което ще имат през следващите месеци. След като приключи строителството, тук ще има 2 км нов булевард с шест платна по подобие на „Ломско шосе“ и „Черни връх“. Сега предстои много работа и сериозен контрол, който ще гарантира, че метрото ще остане проект за пример“, допълни градоначалникът. По думите й ще има достатъчно надежден надзор, който да следи изпълнението на проекта.

От метростанция „Младост I“ трасето продължава по бул. „Андрей Сахаров“, като преди кръстовището с бул. „Александър Малинов“ то завива на юг под пътното платно на булеварда. Първата метростанция е разположена между бул. „Андрей  Ляпчев“ и ул.  „Балан“.

След нея трасето продължава под бул. „Александър Малинов“ до кръстовището  с бул. „д-р Атанас Москов“. Под него е разположена следващата метростанция, която има изходи към жк „Младост II“ и жк „Младост III“.

Третата спирка на подземната железница е разположена също под пътното платно на булеварда, южно от кръстовището  с ул. „Самара“. Станцията има изходи западно и източно спрямо бул. „Александър Малинов“.

Участъкът е разделен на две обособени позиции. Първата включва трасе с две метростанции от спирка „Младост I“ до тази на кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и бул. „Д-р Атанас Москов“. Изпълнител на отсечката е обединение „Метро Билд Младост“, което ще изпълни обекта за 53,899 млн. лв.

Втората обособена позиция включва трасето от горното кръстовище до Бизнеспарка в жк „Младост IV“. Изпълнител е обединение „Геометро Б.П.“- „Геострой“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Метропроект България“. Постигнатата тръжна цена е 31,489 млн. лв. Независим надзор на обекта  е обединение МИК.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: