pixel

На 5 юли откриват магистрала „Тракия

тракия

Източник: fakti.bg

Магистрала „Тракия“ се очаква да бъде открита на 5 юли, като според разчетите краен срок за изпълнението на договора с изпълнителя е 30 юни.

Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

По думите му срокът на договора с последния анекс е удължен до средата на юли и тъй като не се знае какво ще е времето, е даден този толеранс.

„Ако наистина те са готови за 30 юни, пет дни са необходими на комисията да приеме обекта, очаквам на 5 юли „Тракия“ да е пусната”, заяви Лазаров.

Според председателя на агенцията с лот 1 на магистрала „Марица“ има готовност за средата на юни да бъде подписано „размразяването“, защото заради археологията и лошото време, са били спрени строително-монтажните работи.

В момента фирмата-изпълнител прави мобилизация и ще започне активно работа. За лот 2 текат преговори с фирмата, за да започне и да си завърши нещата съгласно договора, добави Лазаров.

Факти.бг припомня, че „Тракия“ е първата автомагистрала в България. През 1964 г. е взето решение за изграждането й като част от автомагистрален пръстен, влючващ още автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“. Строителството на автомагистралата започва през 1973 г. Така, след 40 години, ще имаме първата завършена изцяло магистрала, макар че мнозина контрират, че вече е необходим сериозен ремонт в най-старата й част.

Активните строително-ремонтни дейности на прохода „Петрохан“ започват на 5 юни 2013 г. /сряда/, съобщиха от АПИ. В момента се извършват подготвителни работи. След проведени разговори с изпълнителя Обединение „АЛПИНЕ – ПИМ” ДЗЗД, с водещ партньор „Пътинженеринг М” – гр. Монтана, строителят пое ангажимент за пълна мобилизация до 5 юни.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е изплатила всички дължими суми за извършената и сертифицирана работа досега.

Петроханският проход е част от ЛОТ 18 на програма „Транзитни пътища V“. Участък 3 – Път II-81, Петрохански проход, е с дължина близо 22 км (от км 50+820.08 до км 72+706.16).

Зимното поддържане на пътната мрежа за сезон 2012/2013 в региона на лот 18 завърши на 16 април т. г. Преди това е забранено извършването на строителни работи на обекта.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: