pixel

Стартира „Южен поток

южен поток

Символична първа заварка в българската част на трасето на газопровода „Южен поток“ бе направена край монтанското село Расово. Така строежът на газопровода стартира с изграждането на компресорна станция в землището на селището. Това е първият етап от проекта за газопровода на българска територия.

„Официално е даден стартът на изграждането на „Южен поток“, чията обща дължина на българска територия е 540 км“. Това съобщи областният управител Анатолий Младенов.

Първата заварка е излъчена по сателит и е видяна от участниците в срещата между българския премиер Пламен Орешарски и президента на „Газпром“ Алексей Милер. Одобрена е оценката за въздействие върху околната среда.

В края на септември енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи за неясноти около договора за строителството на газопровода. Една от тях беше лихвата по заема за изграждането. Сега вече е ясно, че тя ще бъде между 4% и 4,6%, а не както беше обявено по-рано – 8 на сто.

Очаква се изграждането на газопровода да създаде работна среда за Северозападна България.

Експертите са разгледали основните характеристики на инвестиционното предложение за изграждането на газопровода. „Южен поток“ ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа. Трасето преминава през единайсет наши области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, през 39 общини. То ще е с дължина 541 км и диаметър 1,4 метра. Ще има приемен терминал и три компресорни станции – „Варна“, „Лозен“ и „Расово“. Газът ще стига директно до България и няма да минава през трети страни.

Необходимата инвестиция от 3,3 милиарда евро ще е изцяло от руска страна. Това е повече от половината стойност на целия сухопътен участък на газопровода. Цената е толкова висока, защото на наша територия излиза подводното трасе, ще има терминал и три компресорни станции. България ще връща своя дял от 50 процента чрез транзитните такси. Тоест страната ни няма да инвестира средства в изграждането на наша територия, но в замяна на това се отказваме от транзитни такси за 15 години след старта.

Планирано е „Южен поток“ да бъде пуснат в експлоатация от 2016 година. По него ще бъдат пренасяни 63 млрд. кубика газ от Русия към Европа. В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании.

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда за трасето на „Южен поток“ бе обсъден в началото на юли в монтанските общини Вълчедръм, Брусарци, Медковец и Якимово.

Тръбата, която ще е на дълбочина от около 2 метра, ще мине през 11 хиляди парцела.
Хората от областта се надяват на много възможности и малко негативни последици от старта на строителството. Изграждането ще открие нови работни места. Работниците, наети за реализацията на проекта, ще получат около 1,2 млрд. лева за заплати, изчислиха експерти. След като започне експлоатацията, ще бъде нает и обслужващ персонал.

Строителството на „Южен поток“ започна в края на 2012 година със символичната „първа заварка“ в станция „Русская“ в град Анапа.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: