pixel

Спират до ноември бутането на незаконни сгради

незаконен строеж

Източник: standartnews.com

Мораториум върху разпоредителните сделки с държавни имоти край морето и строителни дейности върху тях приеха парламентарните комисии по инвестиционно проектиране и регионална политика на съвместно заседание.

Още в четвъртък се очаква предложението за една година забрана на сделките с държавна собственост по Черноморието да бъде гласувана от депутатите. Мораториумът не обхваща частни и общински терени.

В предложението на червените депутати, което цели да опази защитените местности край морето, е записано, че до месец кабинетът трябва да направи списък с всички държавни имоти, които са засегнати от забраната. През тази една година регионалното министерство и Агенцията по кадастъра трябва да приключат с изработването на специализираните карти на плажове, дюни и други природни образувания по крайбрежието. Екоминистерството пък ще предложи границите на национален парк „Българско Черноморие“, за да се защити природата. Това обясни депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски.

Депутатите дадоха до ноември отсрочка на собствениците на незаконни сгради, предвидени за събаряне. Мораториумът за бутането важи за рибарските селища и за хората, чиито незаконни имоти са единствено жилище. Целта е да се даде време да се приемат законодателни промени, така че да не се събарят незаконно построени имоти, които са единствено жилище за обитателите им, каза Михалевски.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: