pixel

Специално внимание на строителството обеща служебният министърът на икономиката Асен Василев

асен василев

Източник: vestnikstroitel.bg

Специално внимание на строителството и работа по подобряване на състоянието на малките и средните предприятия (МСП) от сектора обеща новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церемонията по поемането на поста от досегашния министър Делян Добрев. Той е категоричен, че само с ниски цени няма как доходите на хората да се повишат, ценовата конкуренция не води до конкурентоспособност. Министърът даде за пример ИТ-индустрията, където средната заплата през 2002 г. е била 600 лв., а сега е 2500 лв. Според него този значителен ръст е станал възможен заради вдигането на качеството на работа и повишаването на производителността в сектора.

„Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт. Българските фирми трябва да станат по-”умни” и по-продуктивни. В тази посока е необходимо мерките по европрограмите, свързани с повишаване на конкурентоспособността, да са по-лесно усвояеми и по-достъпни“, заяви министърът.
Той призн
а, че това няма как да стане за 60 дни, но смята, че времето е достатъчно, за да се поставят първите стъпки. “Обикновено едно правителство има 4 години да изпълни програмата си и поне 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите”, коментира Василев.

Според него е аболютно нереалистично да се мисли, че проблемите в икономиката и в частност – в енергетиката, ще се решат за това време, както и че курсът в енергетиката ще се обърне.

Миситърът обаче обеща да бъде извършен пълен международен одит в енергетиката, за да се видят всички проблеми в сектора.

Той отказа да обяви имената на заместниците и екипа си, преди той официално да бъде назначен.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: