pixel

София с нови 17 детски градини през 2013

детски градини

Източник: 24chasa.bg

Тази година е рекордна за Столична община за строителство на детски градини. Това разкри кметът на София Йорданка Фандкъков, която инспектира изграждането на нова детска градина в район „Лозенец“.

Тя обясни, че са заложени за изграждане 17 нови детски градини. В три от тях в район „Лозенец“, кв. „Дружба и район „Красно село“ вече тече строителство. Останалите детски градини са в процедура за избор на изпълнител.

„За строителство на детски градини са предвидени общо над 24 милиона лв., като 14 милиона бяха отпуснати от правителството“, посочи Фандкъкова.

„Разбирам гражданите, които живеят тук, те си имат основанието да искат зелени площи и дървета. Проблемът е, че район „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, а и не само той, до такава степен е презастрояван през годините, че не може да се намери място за детска градина или градинки“, каза Фандъкова.

Преди това недоволни граждани обвиниха Столична община за избора на терен за бъдещата детска градина в район Лозенец. „Ние не сме против построяването на детска градина, недоволни сме, че на мястото на детската градина имаше зелена площ, в която си играха децата и, че бяха унищожени много дървесни видове“, посочиха недоволните граждани, които се появиха при инспекцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова на терена.
По думите им в района няма друга такава зелена площ.

Фандъкова пък благодари на кмета на район Лозенец – Любомир Дреков, който работи, за да намери възможности. Той заяви, че в района на бъдещата детска градина ще бъде направена поне една детска площадка със свободен достъп.

„Когато стане готова детската градина, гражданите ще бъдат доволни от това, което ще се получи, защото новите детски градини с градинки с дървета представляват малки оазиси“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че Столична община поема ангажимента да се създаде възможност да се направи площадка за деца.

„Нека да работим за децата във всички аспекти“, каза кметът на София.

По думите й – на първо място е важно да има къде да ходят децата на детска градина, за да могат родителите им да ходят на работа и да изкарват прехраната си в тази тежка кризисна ситуация. „Средствата, заложени за построяването на детската градина са около два милиона и двеста хиляди лв. и са от бюджета на Столична община“, каза Фандъкова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: