pixel

Инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров” е готова на 25%

фъндъкова

Източник: focus-news.net

Инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров” е готова на 25%. Това казаха изпълнителите на проекта при инспекция на площадката от столичния кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Инсталацията ще бъде готова до края на октомври. В края на годината ще започне провеждането на студени тестове. След това започва процесът за подгряване на газ, който отнема около 3 месеца. По думите на строителите, производството на електроенергия трябва да започне следващата пролет.

Кметът Фандъкова уточни, че стойността на проекта е 346 млн. лв., от които 291 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ. Това означава, че тази огромна инвестиция няма да бъде връщана със средствата на софиянци. Над 84% от стойността на проекта са безвъзмездно предоставени от Европейския съюз. Тя посочи, че не се предвижда съществено увеличение на такса битови отпадъци след пускане на завода. В момента зелените отпадъци се депонират в депото във „Враждебна”. Целта на общината е да се намали депонирането и тези зелени отпадъци да бъдат компостирани. Инсталацията ще произвежда електричество и топлина, като част от тях ще бъдат използвани за нуждите на инсталацията, а голяма част е предвидена за продажба.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: