pixel

Гласуваха мораториум върху строежите в парк „Бедечка

bederechka

Две комисии в Народното събрание – правна и по регионалната политика – взеха положителни решения за налагането на мораториума върху строежите в парк „Бедечка“ в Стара Загора.

Това съобщиха от пресцентъра на „Движение България на гражданите“.

Припомняме, че те разгледаха внесения от РБ проект за налагане на мораториум.

Комисията по регионална политика и местно самоуправление прие мораториума с 12 гласа „за“, а Правната – с 16 гласа. Гласове „против“ и „въздържал се“ по мораториума няма.

Предложението, което Реформаторският блок внесе на 22 януари в Парламента, по същество предвижда налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка „Бедечка“. То трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

На заседанието присъства и народният представител от РБ („Движение България на гражданите“) Димитър Танев, избран от Стара Загора, който е вносител на мораториума заедно с други народни представители от РБ. Той обърна внимание, че е важно приемането на мораториума да стане до края на 43-то Народно събрание.

Вече има постигнат обществен консенсус паркът да остане парк. С решение на Общинския съвет в Стара Загора се предприеха действия за промяна на ПУП така че паркът да стане отново парк, а не жилищна зона за застрояване, както беше досега. Със заповед на кмета такъв мораториум е наложен, но той се обжалва с десетки дела, каза още Танев. Той заяви, че в момента в „Бедечка“ се строи дори въпреки температурите. Ако се забавим, ще стане строителна площадка, защити мотивите си на вносител Димитър Танев и подчерта, че Регионалната комисия прие мораториума с единодушие, а общественият интерес налага да се вземе спешно решение от парламента.

През „Бедечка“ даваме ясен знак за всички подобни казуси в цялата страна, където апетитите за презастрояване са огромни, категоричен бе Танев, като добави, че предлаганият срок е съобразен и с местната власт.

Положителните решения от днес на Правната комисия и на Комисията по регионална политика дават „зелена светлина“ мораториумът да се гласува в пленарна зала бързо и да влезе в сила, това е много добра новина за гражданите на Стара Загора и надежда, че в крайна сметка Парламентът ще подкрепи действията на хората против застрояването на зелените площи в парка, коментира Димитър Танев.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: