pixel

София има одобрени европроекти за 600 млн. лв.

СОФИЯ

Източник: economic.bg

Общо средствата по проектите, за които Столична Община е получила одобрение за финансиране и тези, за които очаква да получи всеки момент, са на стойност над 600 млн. лв. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като направи посещение на депото за неопасни отпадъци в местността Садина, предаде „Фокус“. Заедно с нея бяха еврокомисарят по околна среда Янез Поточник, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и зам.-кметът Мария Бояджийска.

„Това разбира се включва и най-големият и може би най-важният проект за София – проектът за изграждане на интегрирана система за битови отпадъци, първият етап от която е на финала“, каза Фандъкова. Тя посочи, че депото вече функционира в тестов режим.

Кметът на София обясни още, че от следващата година всички около 40 000 тона биологични отпадъци ще се преработват на площадката на Хан Богров. „До този момент около 75 000 тона отпадъци са депонирани в депото“, каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че по този начин се тества и пречиствателната станция. „За всички е видно,че на влизане в този обект по никакъв начин не можете да познаете, че влизате в депо за отпадъци, защото са спазени всички европейски изисквания и в момента се работи много интензивно на площадката на Хан Богров. Двете инсталации за преработване на биологични отпадъци са на финала на строителните дейности. От следващата седмица, началото на юли, започва монтирането на оборудването, така че до края на годината трябва обектът да бъде напълно завършен и да премине в тестов режим през месец декември по нашите предварителни разчети“, каза тя.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: