pixel

Следващо ниво в производството на тухли

Schlagmann Poroton

Schlagmann Poroton разработва първата чисто керамична рециклирана тухла. Очаква се тухлата за вътрешни стени да спести повече от половината от емисиите на CO₂. Новата тухла Poroton-R не се нуждае от допълнително свързващо вещество и в момента се подготвя за пускане на пазара като част от изследователски проект.

Schlagmann Poroton

Новите видове тухли, състоящи се от рециклирани и преработени тухли, са свързани чрез иновативен процес без допълнително свързващо вещество. Чрез оптимизиране и елиминиране на етапите на процеса, тухлата, която първо ще бъде използвана за вътрешни стени, се произвежда със значително по-малко енергия. Това трябва да спести повече от 65% от първичните суровини и над 40% от енергията.

За да получи ценни вторични суровини от съществуващи рециклирани материали, изследователският център за тухли на Schlagmann работи интензивно в продължение на много години върху възможностите за по-нататъшно развитие на рециклиран тухлен материал в нов керамичен строителен материал.

“С рециклираната тухла Poroton-R ние преминаваме към „следващото ниво“ на устойчиво, спестяващо ресурси производство. Последователната и разумна кръгова икономика е централен компонент на нашата стратегия за устойчивост. С постепенното използване на суровини от рециклирани материали и в същото време по-ниско използване на енергия, която също идва от възобновяеми енергийни източници, ние ще поемем предизвикателствата на CO₂ неутрално производство на тухли, към което се стремим до 2040 г.“, казва управляващият партньор Йоханес Едмюлер.

Снимки: Schlagmann Poroton

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: