pixel

Подновява се строителството на най-високия небостъргач в света

Jeddah Tower

Възобновени са строителните работи по Jeddah Tower в Саудитска Арабия – небостъргач, проектиран от базираното в Чикаго студио Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, който се очаква да стане най-високата сграда в света. Планирано е небостъргачът да достигне височина от 1000 метра.

По този начин той ще бъде по-висок от настоящия рекордьор – 828-метровия Бурдж Халифа в Дубай – кула, която Смит ръководи по време на работата си в архитектурното студио Skidmore Owings & Merrill (SOM).

Проектите на Jeddah Tower, известна преди като Кулата на кралството, показват елегантна структура със стъклена облицовка, с триъгълна основа и подобна на перка вдлъбнатина отстрани, която се стеснява до върха.

В Jeddah Tower ще има хотел Four Seasons, резиденции, офиси, както и най-високата в света площадка за наблюдение.

Jeddah Tower

Началото е поставено през 2013 г., но проектът е съпътстван от постоянни стартирания и спирания. Тези закъснения включват и такива, причинени от проблеми с работната ръка, след като изпълнителят Binladin Group е отстранен от проекта заради собственика си Бакр бин Ладен, който е арестуван като част от чистките за корупция в страната през 2017 г.

По данни на MEED в момента предприемачът Jeddah Economic Company (JEC) търси нови оферти за изпълнител, който да завърши проекта. Пилотите и основите на проекта са завършени и към 2018 г. сградата е достигнала 63-ия етаж.

Саудитска Арабия осъществява множество проекти за развитие и в момента работи по най-малко 14 гигапроекта, включително 170-километровия град, наречен The Line. Той е част от проекта Neom, който беше критикуван от Съвета по правата на човека на ООН.

Снимки: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: