pixel

Слънчевата енергия ще задмине ядрената в Румъния до 2016 г.

Слънчевата енергия

Източник: greentech.bg

Румъния навярно ще има 1500 мегавата соларни мощности през 2016 г., което е повече от 1400-те мегавата ядрени мощности в страната.

Слънчевата енергия ще „засенчи“ ядрената енергия в Румъния, ако инвестициите във фотоволтаични централи продължават със сегашния темп, показват официални данни.

„Очакваме инсталираната мощност от слънчеви централи да се увеличи от 50 до 100 MW в края на 2012 г., до 1000 MW в края на 2013 г. и да надхвърли 1500 MW през 2016 г.“ –  заяви ръководителят на националния енергиен регулатор Золтан Наги по време на конференция слънчева енергия.

Двата реактора на единствената ядрена електроцентрала в „Черна вода“ в Румъния произвеждат заедно около 1400 MW, което покрива 18% от енергийните нужди на страната.

Румъния планира да изгради още два реактора в АЕЦ “Черна вода”, но досега не е намерила инвеститори, готови да вложат необходимите 4 млрд. евро.

След силния ръст на проектите за вятърна енергия през последните две години сега Румъния е свидетел на бързо нарастване на инвестициите в слънчева енергия.

„Делът на възобновяемата енергия в Румъния възлиза на 8-9 процента“ – каза Николае Хаврлиет, председател на местната асоциация на фотоволтаичните фирми. Целта на страната е да надхвърли 20% до 2020 г.

„Вятърните паркове вече са достигнали горната си граница, сега слънчевата енергия предлага най-добрите инвестиционни възможности“ – добави той.

Проучване на Ernst & Young от май 2012 пък твърди, че Румъния е шестата най-атрактивна европейска страна за инвестиция в слънчева енергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: