pixel

Кули-близнаци със зелени покриви в Сингапур

Сингапур

Източник: greentech.bg

Архтектурното струдио Buro Ole Scheeren разкри плановете си за построяването на небостъргачи-близнаци в историческия квартал на Сингапур Кампонг Глам. Дуетът ще се състои от два небостъргача, които се отличават с вдлъбнати стени, за да се впишат в контекста на мястото и да направят своята връзка с околните сгради. Дизайнерите на проекта са се съсредоточили върху създаването на по-голяма социална свързаност, много отворено пространство и устойчивост. Мястото има много зелени площи – с помощта на зелените покриви на двете кули.

Близнаците ще се намират в непосредствена близост до Кампонг Глам на открит терен между редица други високи кули. Дизайнът им има за цел да подобри връзките с околните сгради, както и с други места и с обществения транспорт.

Близнаците ще имат форма на стандартната правоъгълна кула, но с вдлъбнати фасади. Подобна на мрежа матрица от шестоъгълни елементи ще създава светлосенки от слънчевите лъчи, осигурявайки критична защита от прегряване. Кулите са оборудвани допълнително с елементи, които осигуряват добро движение на въздуха.

Сградите ще са със смесено предназначение – ще включва 5-звезден хотел, бална зала, жилища, търговски площи, офиси и др.

Покривите ще са покрити със зеленина, а на нивото на улицата ще има богато озеленяване, така че общата зелена площ да е равна на разгърнатото пространство на сградите. Екологични стратегии като пасивно и активно охлаждане и естествената вентилация ще помогнат за намаляване на потреблението на енергия.

Ориентацията на сградата е оптимизирана за преобладаващото слънчево греене и посоката на вятъра, а вдлъбнатата фасада, според архитектите, улавя и канализира вятърните потоци. Това създава хладен микроклимат в рамките на сенчестите външни пространства.

Близнаците ще започнат да се строят през 2013 г. и се очаква да са готови през 2017 г..

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: