pixel

Ремонтът на Остров „Света Анастасия“ – на финал

остров анастасия

Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на Остров „Света Анастасия“. Най-новата туристическа атракция на Бургас  беше представена пред туроператори и медии от кмета Димитър Николов. Единственият в България обитаем остров ще посрещне своите гости още идната пролет. Музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи, датиращи от 14 век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място – това очаква посетителите на острова.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво – както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства – възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук. Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може без проблем да се посещава и от хора с увреждания. Характерната растителност е запазена и предстои да бъде обогатена с нова, но отново такава, типична за мястото.

Само след няколко месеца Остров „Света Анастасия“ ще може да покаже на своите гости модерна музейна експозиция, която ще съчетава експонати и артефакти с най-съвременни дигитални технологии, които буквално ще съживят миналото на острова. В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около „Св. Анастасия“ е най-голямата естествена мидена плантация в региона. Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват смокини, отглеждани на място. На Острова ще се организират сватби, кръщенета, различни културни събития, тематични вечери – „пиратска“, „монашеска“, др. За любителите на спорта, ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство.

Остров „Света Анастасия“ се реставрира в рамките на проект на Община Бургас „Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: