pixel

Започват Мащабен ремонт на „Тройката“ в Бургас

Тройката

До месец ще започне дългоочакваната мащабна реконструкция на площад „Тройката“ и изграждането на подземна улица под него. Вече са приключили процедурите по избор на изпълнител и на надзор на обекта.

Строителните работи ще започнат веднага след като минат сроковете за обжалване на фирмите, участвали в обявените обществени поръчки и след сключване на договор с фирмата – изпълнител, съобщиха от община Бургас.

Предстои да бъде извършено укрепване на паметника „Альоша“ и сградата на Бургаския съд, които са със сериозни пукнатини.

Ремонтът на „Тройката“ ще продължи около година, но ще се прави поетапно, така че бургазлии да имат свободен достъп през площада.

Строителните работи ще стартират от страната на ул. „Васил Левски“. Следващият етап обхваща изграждането на подземна улица, свързваща улиците „Княз Борис I“ и „Ген. Гурко“. Целта е транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства и свързването на западните жилищни квартали с Приморския парк. Третият и четвъртият – включват обновяване на пространството около Културния дом на НХК и зоната между паметника и „Александровска“.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад „Тройката“. Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна. В двата края на площада се предвиждат нови, модерни фонтанки за питейна вода. Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи.

Проектът за модернизация на площад „Тройката“ е на стойност 7 млн. лв. Пет от тях са осигурени по ОП „Регионално развитие“, а 2 млн. лв. са собствени средства на Община Бургас.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: