Карбонизирано дърво по японски метод

carbon

Ако искате да придадете на фасадата си модерен дизайн, можете да я подобрите с карбонизирани дървени профили. Методът якисуги (Yakisugi), използван в Япония, така нареченото „обгаряне“ на дърво, създава визуално привлекателни повърхности.

Срещата на дърво и огън не звучи като добра идея. Въпреки това, целенасоченото обгаряне на дърво се използва в Япония от векове, за да консервира материала и в същото време да подобри визията му. Якисуги се превежда като „овъглен кедър“, тъй като за процеса традиционно се използват японски кедри. В Европа се говори по-общо за карбонизация или карбонизирана дървесина.

Как точно действа карбонизацията?

Карбонизацията е специален вид консервация на дървесината, при която горният слой на материала се изгаря контролирано. Целулозата в дървото е овъглена и частично карамелизирана, което придава на материала напълно нови свойства.

carbon

Твърдостта и биоразградимостта се променят и повърхността също изглежда напълно различна след обработката: тя блести в матово черно и наподобява гладка кожа, но в същото време ясно разкрива отделните шарки на дървото. В зависимост от вида на дървесината, продължителността на процеса на овъгляване и вида на последващата обработка, повърхността може да бъде допълнително повлияна.

carbon

Къде може да се използва карбонизирано дърво?

В Европа карбонизацията на дървесината е на път да се превърне в тенденция при строителството. Все повече и повече компании предлагат метода, защото равномерно обгорените елементи наистина привличат вниманието. За разлика от Япония, европейската дърводобивна промишленост не използва кедрово дърво, а предимно местни видове като лиственица, смърч и дъб.

carbon

Карбонизираната дървесина може да се монтира както навън, така и в дневната. При фасадите овъглените повърхностни профили могат да се комбинират отлично с по-светла тухлена зидария. При интериора те подчертават стените, таваните и обзавеждането със своя сребристо-черен блясък.

carbon

Екологични предимства на карбонизираното дърво

Голямо екологично предимство на дървесината е, че тя е възобновяема суровина, която може да се произвежда и консумира на местно ниво. Карбонизацията прави дървото още по-устойчиво, тъй като методът на довършителни работи осигурява естествена защита на материала. Термично интензивният процес затваря дървесните клетки и предпазва долните слоеве от вода, атмосферни влияния и гниене. Освен това насекомите вече не могат да проникнат и гъбичната атака се предотвратява. Нанасянето на боя или глазура вече не е необходимо, както и обработката с химически консерванти за дърво. Повърхностите остават нечувствителни и запазват вида си в продължение на много години.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: