Сифер ще строи метрото до летището

метро

Източник: publics.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на „Метро Констукциони 2012“, подадена в началото на юли за това, че не е била допусната за участие в класирането заради неуредена документация. До този момент договор между избраните изпълнители от „Метро Сифер“ и „Метрополитен“ ЕАД не беше подписван, за да се изчака становището на КЗК. След като през септември бяха подписани договорите за изграждане на лотовете 1 и 2 на метрото от метростанция „Цариградско шосе“ до летището, в началото на октомври бе подписан и третият договор за Лот-3, пише „Строителство Градът“.

Това означава, че строителството на отсечката от ул. „Подпоручик Неделчо Бонев“ до летището все пак ще бъде изпълнено от обединение „Метро Сифер“, които предложиха цена 48.9 млн. лв. В него влизат фирмите „Сиенит“ и „Архитекти Серафимови“. Трасето е с дължина малко над 2 км. Основната част от него ще бъде наземно или надземно. Предвижда се метрото в този участък да прави връзка с жп гара Искър.
Лот 1 ще се изпълнява от обединение „Станилов – Метропроект“ с подизпълнител „Стартинженеринг“. Тази отсечка започва от съществуващата метростанция „Цариградско шосе“ до бъдещата метростанция 20 между бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и ул. „Кап Димитър Списаревски“. Следващият участък – Лот-2 ще се строи от „Метро Дружба“, в което влизат „Трейс груп холдинг“, „Мостконсулт“ и „Ар Джи Би“ ООД. Този участък ще бъде подземен и включва изграждането на метростанция 21 при бул. „Искърско шосе“.
Общата стойност на строителството на трите лота е малко над 136 милиона лева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: