Швейцарски архитекти проектират музей в Хонконг

Museum

Източник :investor.bg

Швейцарските архитекти Herzog & de Meuron пребориха конкурентните студия Renzo Piano и Toyo Ito в битката за проектирането на музей за съвременно и модерно азиатско изкуство в Хонконг, оценяван на 642 млн. долара, предаде Bloomberg.

Очаква се сградата, известна като „M+“, да бъде завършена през 2017 г. и да включва 17 културни и развлекателни обекта в West Kowloon Cultural District. Музеят ще се състои от хоризонтална сграда на 1 етаж, в която ще има галерии, и вертикална структура с офиси.
Екстериорът ще е с LED-осветление, наподобяващо видео екран.

В „М+“, известен още като Музей на визуалната култура, ще бъде изложено изкуство от 20-и и 21-и век, дизайнерски творби, архитектура, видео и аудио инсталации.
Целта е „M+“ да бъде хонконгският еквивалент на центъра Pompidou в Париж или пък на музея Guggenheim в Билбао. Той ще отговори на някои отдавнашни оплаквания, че Хонконг остава до известна степен „културна пустиня“.

Музеят е най-големият компонент от поддържания от правителството проект с площ от 40 хектара, който ще включва зелени площи от 23 хектара, изградени върху рекултивирана земя.
Проектът за West Kowloon бе отлаган в продължение на над 10 години. В него мястото, отделено за изложби, ще е с площ от 17 000 кв. м или два пъти повече от Tate Modern в Лондон.
Той е вторият конкурс, спечелен от Herzog & de Meuron в Хонконг, където те отговарят и за съживяването на бившото Централно полицейско управление и затвора Виктория в сърцето на града.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: