Задържаха 15 души за строителството на АМ „Хемус“

Hemus

Мащабна акция на ГДБОП се проведе в сряда вечер в три области в страната. Акцията бе свързана със строителството на автомагистрала „Хемус“ и по неофициална информация има 15 арестувани. Сред тях обаче няма шефове на фирми, а служители – основно счетоводители. От службата са проверили офиси на фирми, които са взели участие в строежа на автомагистралата. Извършени са обиски на различни места в страната.

Преди седмица МВР и НАП направиха обиски и иззеха документи в държавната фирма „Автомагистрали“ и агенция „Пътна инфраструктура“. МВР инспектира магистрала „Хемус“ с дрон, търсейки техниката и строителните материали за изграждането на магистралата. Инспекцията започна от лотове 4 и 5, но обхвана цялото трасе.

Строителният министър Виолета Комитова заяви, че от лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми, като става дума за близо 200 млн. лева.

Вътрешният министър Бойко Рашков изтъкна, че властите не знаят кои са фирмите, които са се заело със строежа на участъците от „Хемус” и са получили авансови плащания. Данните, с които полицията разполага, сочат, че са създадени десетки документи с невярно съдържание. Според Рашков за първи път в историята на България има строителен обект, за който не се знае кой е отговорен.

Браншова асоциация осъди акциите в пътните фирми

Управителният съвет на Българска Браншова Камара „Пътища“ категорично осъди действията на органите на реда през последните часове. Според тях „всички фирми, членове на камарата изпълняват своите отношения с възложителите съгласно сключените договори и договорите, свързани с изграждането на Автомагистрала „Хемус“ спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Фирмите членове на камарата винаги са съдействали на държавните институции и органи и са предоставяли изчерпателна информация. През годините компаниите са доказали своята експертиза и лоялност към интересите на обществото. ББК „Пътища“ ще защити интересите им по всички законоустановени начини“.

Българската браншова камара „Пътища“ организира протести от няколко месеца с настоявания държавата да им изплати над 800 млн. лв. за извършени дейности по строеж и ремонти на пътища. Регионалното министерство твърди, че е платило авансово много повече пари от исканите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: