От раждането на идеята до успеха – история на глината

Liapor

Още през 2500 г. пр. н. е. керамично обработената глина се използва при строежа на сгради и производството на различни стоки. Но едва с техническата революция в началото на века и развитието на подходящи машини и производствени съоръжения става възможно нейното по-масово използване.

Първите големи ротационни пещи са построени в Дания през 1949 г., а през ноември 1961 г. Leca Österreich Ges.m.b.H започва да произвежда експандирана глина в Австрия, по това време все още под шапката на Leca.

Liapor

Днес експандираната глина Liapor традиционно се използва за строителни материали като тухли и за готови продукти като камини и спояващи смеси за зидария. Но продуктите на Liapor влизат в употреба и при обновяването на стари сгради. Те служат от една страна като топлоизолационен материал и от друга, за звукоизолация. Други области на приложение са пречистването на отпадъчни води, зелените покриви, хидропониката или борбата със снега и леда по пътищата през зимата.

В областта на конструктивния лек бетон добре познати обекти на Liapor са пистата за ски скокове “Оберсдорф”, сградата на BMW и Hypo-Haus в Мюнхен. Също така и жилищният комплекс Alterlaa във Виена, който продължава да бъде акцент на архитектурната сцена.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: