pixel

Шведски студенти проектираха пасивна къща, захранвана само от слънцето

пасивна къща

HALO е социално и екологично проектиран дом, изграден от студенти за студенти. Проектиран е от 25 учащи в Технологичния университет Чалмърс в Швеция. Той представлява куполовидна кривата пасивна къща, която се захранва от слънцето. Има големи общи части и осезаемо по-малки лични пространства. Дизайнът се основава на идеята, че споделена къща трябва да има двоен размер на общото пространство, отколкото обикновеният семеен дом.

швейцария

Къщата е малка и се свива под покрив с формата на дъга. Има малки лични стаички и по-големи стаи а забавление и и живеене, които да противодействат а нарастващата тенденция на социална изолация. Интериорът е изработен предимно от местно дърво, следвайки скандинавската традиция, а някои от трансформиращите се мебели могат да бъдат премествани лесно, за да се създаде повече пространство.

Идеята на студентите е поркивът да бъде покрит с монокристални силициеви фотоволтаични соларни клетки, покрити с акрилен полимер с висока якост. Този покрив се поставя върху тънък водоустойчив поликарбонатен слой-мембрана и се оформя като палатка с вътрешни и външни пространства.

HALO зае трето място в китайския соларен декатлон 2013 благодарение на своите изключителни технологии и ефективно използване на ресурсите.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: