pixel

Франция субсидира 21,3 милиона евро за ново поколение фотоволтачна клетка

фотоволтаична клетка

Европейската комисия одобри помощта, предоставена от Франция на групата Soitec за реализацията на научно-изследователския проект „Гепард“, който отговаря на правилата на ЕС за държавните помощи. Проектът е насочен към разработване на нова концентрирана фотоволтаична (CPV) технология.

„Правилата на ЕС за държавните помощи насърчават иновациите и позволяват публичната помощ да бъде насочена към проекти, които допринасят за европейския растеж и конкурентоспособност, – коментира заместник-председателят на Комисията Хоакин Алмуния, който е отговорен за политиката на конкуренцията. – Проектът „Гепард“ е един много добър пример за това. Той ще разработи фотоволтаична клетка с с висока ефективност, която ще допринесе не само за превръщането на слънчевата енергия в по-привлекателна алтернатива, но и е осигури надеждна технологична алтернатива на европейския фотоволтаичен сектор, който наскоро бе дестабилизиран“.

В края на проекта „Гепард“ фирмата Soitec, която е получател на помощта, ще трябва да произведе високоефективна многослойна CPV клетка. CPV клетките работят чрез концентриране на слънчевата светлина, преди нейното трансформиране в електрическа енергия. Те са потенциално много по-ефективни, отколкото днешните силициеви или тънкослойни фотоволтаични клетки, при конвертирането на слънчевата енергия е ток.

Проектът ще бъде реализиран в сътрудничество с едно по-малко предприятие – InPact –  и една научноизследователска институция – CEA-LETI. Водещият играч Soitec ще получи 21,3 милиона евро под формата на държавна помощ: 5,9 млн. евро под формата на субсидии и 15,4 млн. като възстановими аванси.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: