pixel

ЛОТ-3 на АМ“Струма“ на стойност под 1 млрд. евро с ДДС

струма

Цената на ЛОТ-3 на автомагистрала „Струма“ ще падне под 1 милиард евро. Това обяви в Благоевград изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов.

„Цената на ЛОТ-3 на АМ „Струма“ бе 830 милиона евро без ДДС, в момента работим по актуализирането й, тя ще падне“, каза той. Това означава, че цената на пътната част и двата тунела – в Кресненското дефиле и при село Железница, ще бъде с ДДС под 1 милиард евро.

„Проектът на ЛОТ-3 е в първия етап – проектиране на пътната част, в момента правим консултации с местните власти, за да отразим всички коментари. Следващата част ще бъде завършена през април догодина, което ще ни позволи през лятото да стартираме търговете за строителство“, обясни Антов.

поред него, предварително са изпратени на общините трасето на проекта и вариантите на пътните възли, така, че да имат достатъчно време да реагират. ЛОТ-ът от Благоевград до Сандански е с дължина 64 км, а тунелите са – в Кресненското дефиле с дължина 15 км и при Железница – 2.6 километра.

При представянето на предпроектните планове стана ясно, че тунелът под Кресненското дефиле ще бъде най-дългият в Европа и втори по дължина в света. Проектантите предвиждат той да има две отделни тръби с дължина 15,3 километра, а сечението на всяка от тях да е около 11 метра. Предвижда се строителството на ЛОТ 3 да започне през 2015 година, като очакванията са да бъде завършен през 2017. Пробиването на тунела ще отнеме на специалистите поне 7 години.

Източник: btvnews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: