pixel

Фирма влага 1 млрд.лв. във ВЕИ и не иска преференциална цена

вятърен парк

Инвеститор планира да вложи 1 млрд. лева във вятърен парк, подстанция и елмрежа. Той обаче се отказва от задължително изкупуване на тока и от преференциална цена за него, съобщиха вчера от НЕК, която е подписала договора за присъединяване.

Това е първият случай, в който инвеститор не иска да му изкупуват тока на преференциална цена, съобщават от НЕК.

Енергията на парка ще се продава на свободния пазар, като търсенето и намирането на купувачи остава ангажимент единствено на инвеститора.

Елмрежата, която ще изгради фирмата, която ще строи ВЕИ, ще бъде предоставена безвъзмездно на собственика на електропреносната мрежа.

За своя сметка инвеститорът ще рехабилитира и част от общинските пътища в Североизточна България и ще изгради над 200 км нови, които ще предостави на общините за безвъзмездно ползване.

От вложението се предвижда в бюджета да влязат 100 млн. лв. от данъци и такси и 5,4 млн. лв. в бюджетите на общините в Североизточна България, където ще се изгражда паркът. Предвижда се да бъдат наети 750 души.

Инвестиционното намерение е на китайска фирма, съобщават още от Националната електрическа компания.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: