pixel

Формула за фиброцимент

Swisspearl

Цимент, дървесна маса и подсилващи влакна се смесват заедно с вода, за да образуват сурова смес за създаване на уникални панели от фиброцимент чрез процес на навиване, пресоване, рязане, сушене и оцветяване, който се следи внимателно от Swisspearl.

Свързващият агент, използван в продуктите на Swisspearl, е портланд цимент. Тази съставка, изпечена от варовик и мергелна глина, е пропорционално най-важният основен компонент. Произвежда се чрез изпичане на варовик заедно с мергел. Именно свързването на варовика със силициевата киселина, съдържаща се в мергела, придава на фиброцимента неговата изключителна якост на натиск. Добавките, като например прахообразен варовик, подобряват някои характеристики на цимента и спомагат за получаване на продукт с еднакво качество.

За подсилване се използват синтетични и органични влакна от поливинилов алкохол. Влакната се произвеждат от целулозни дървесни влакна, подобни на тези, които се използват в хартиената промишленост – може да се използва рециклирана отпадъчна хартия.

Swisspearl

Тези влакна на дървесна основа предотвратяват отделянето на циментово-водната смес по време на производствения процес. Целулозната маса, която е полезна само по време на етапа на производство, се разтваря с времето. Получените кухи пространства се запълват с кристалните продукти на хидратация на образувания цимент. Това води до трайно увеличаване на якостта на крайния продукт.

Водата, която остава след втвърдяването на продукта, осигурява допълнително укрепване през целия му живот. Във втвърдения фиброцимент остава само незначително количество вода, което подпомага процеса на втвърдяване на циментовия камък.

Въздухът присъства под формата на микроскопични пори. Те служат като пространство за разширяване на водата при замръзване и предотвратяват деформации, дължащи се на замръзване. Системата от микропори създава регулиращ, дишащ и водонепропусклив строителен материал.

Влакната за преработка се доставят под формата на картон и се слагат в пулпер, огромно смесително устройство, заедно с вода, която разтваря пулпата на отделни влакна; след това сместа се рафинира допълнително в специална машина.

До момента на използването им те се съхраняват в огромни дървени казани и се разбъркват непрекъснато. Междувременно армиращите влакна се доставят на бали, които след това се разхлабват механично и се смесват старателно с цимента и водата. Накрая всички съставки се добавят в голям миксер и се смесват добре. Така сместа вече е готова за производство на широка гама фиброциментови продукти.

За да се произведат широкоформатните панели, сместа се транспортира към машината за покритие; след това се навива на няколко слоя върху форматни ролки до достигане на желаната дебелина. Следващата стъпка премества предварително формованите панели към машината за щамповане, където се щанцова точният размер. След това продуктът продължава към машинната обработка с пресоване, където излишната вода се изстисква и се постига желаната дебелина.

За да можете да използвате панела, първо трябва да го оставите да изсъхне на въздух за около 4 седмици. Като последна стъпка след изсъхването се нанася подходящо покритие.

Снимки: Swisspearl

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: