pixel

Инспекция на жълтите павета в София

paveta

„Големият проблем на 2023 г. за столицата София е да направим така, че да не загубим европейските пари и да направим ремонтите и всички строителни дейности да бъдат извършени качествено, да имат смисъл и да отидат при хората. А проблемите се решават тогава, когато се признават.” Това каза регионалният министър арх. Иван Шишков, след като по негова инициатива днес беше извършена инспекция на ремонта на жълтите павета в София. На неговата покана в търсене на решение как проектът да бъде изпълнен качествено се озоваха кметът на София Йорданка Фандъкова, нейният заместник по строителството Ангел Джоргов, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и представители на изпълнителя на ремонтите дейности в този участък. С министър Шишков беше и един от заместниците му в МРРБ – Десислава Георгиева.

„Целта на проверката е да уточним пред медиите сроковете и кога ще има яснота дали проблемът е технологочен или не. На второ място, как и кога ще бъде отстранен проблемът“. Така министър Шишков обясни защо е отправил покана за съвместна проверка с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителя на строителните дейности в обекта. Според него най-притеснителното е, че не е получен отговор за технологията, която е необходима, за да бъде решен проблема. „МРРБ иска да помогне, да можем да платим всички пари на Столична община и ние наистина правим всичко възможно за решаване на проблема. Искам да уточним кога на практика ще бъде коригиран, за да бъде завършен успешно ремонта“, категоричен беше регионалният министър.

Арх. Шишков припомни, че столичният кмет вече е поискала плащане за ремонтните дейности в района на ул. „Граф Игнатиев“. „Видях в петък, че имаше започнал вече ремонт, т.е. отстраняване на дефектите. За съжаление, при този ремонт наистина има големи проблеми“, коментира той. Според него в рамките на Коледните празници София е била празна, а времето подходящо за ремонти работи, но за съжаление тези 15 дни са били пропуснати като възможности за ремонт. Той обясни, че МРРБ ще направи всичко възможно да плати парите на Столична община, но за това ще трябват общи усилия. Именно затова и министърът е настоявал за тази съвместна инспекция – така според него трябва да се решават проблемите. Проблемът е, че още няма технологично решение и няма яснота за решение.

Shishkov

В отговор на поставените от министър Шишков въпроси, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че „безобразно“ подреденият участък трябва да бъде пренареден. За начина, по който трябва да стане подредбата, се търси решение. Създаден е експертен съвет с участието на проф. инж. Димитър Назърски, който да предложи устойчиво и трайно решение за пренареждането на жълтите павета и то да бъде и модела, по който подобни ремонти ще се правят и в бъдеще. Според кмета на столицата експертната група вече е препоръчала определен начин на подреждане и в момента изработва тестови участък на площадката, на която се съхнавят паветата.

Министър Иван Шишков прие поканата съвместно да огледат експерименталния участък от 250 кв. м. „В момента, в който сте готови, ще дойда веднага. Знаете, че в месеците, в които трябваше да пуснем Интерконектора, аз работех по същия начин. Смятам и по този проблем да работя по същия начин. Докато съм на работа като служебен министър, ще работя, за да мога да помогна. Това ще са непрекъснати проверки и разговори със строителите. За мен ще е изключително приятно да работим съвместно, да можем да решим този проблем. Затова съм ви поканил“, категоричен беше той.

Боян Делчев, изпълнителен директор на фирмата изпълнител „Трейс Груп Холд” АД, заяви, че ремонтираният от тях участък не е имал пътна основа, затова те са изпълнили проекта в зададения им вид. „Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение. Това е заданието, не може да изпълним друго”, посочи той. Според него движението пред Народното събрание не е пешеходно. Затова се работи върху друга технология. „Подготвен е пробен участък, очаква се смола на 18 януари. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме да заклини паветата, така че да не мърдат от динамичото натоварване”, обясни Делчев.

Проф. Назърски отбеляза, че специалистите от експертния съвет подготвят заздравяване на пясъчната възглавница на 4 см. „С използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка и се получава полимер, като се създава легло за всяко паве, а приплъзването ще е невъзможно. Фугите са от 3 до 4 см”, обясни той. В пренаредения участък в момента фугите достигали до 15 см. Проблемите ще бъдат решени, но температурата не трябва да е пониска от 10 градуса, а в следващите дни в столицата се очаква да падне сняг. „До края на седмицата ще предадем на общината доклад с цялата технология, дори ще си позволим да посочим и количества за материалите”, увери проф. Назърски.

Арх. Иван Шишков уточни, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувал проекта във вида, предложен от възложителя – Столичната община, и той няма вина за липсващите задания. Министърът заяви, че е изключително доволен от чутото от строителя и и експерта проф. Назърски, както и готовността на общината да участва активно в решаването на проблема. Арх. Шишков посочи, че когато Столична община е готова, ще отидат заедно да видят пробата на паветата. И когато резултатът е позитивен, когато най-вече времето позволява, се надявам най-накрая да може „да приключим тази кървяща рана на София, да затворим темата по най-добрия начин”.

Министърът попита дали ще може в срок до 10 дни да е ясна новата технология за редене на жълтите павета. Кметът Фандъкова пое ангажимент, когато получи доклада на екпертния съвет веднага да се обади на министър Шишков, да направят среща и да информират гражданите за всичко.

В обобщение на направената съвместна инспекция в центъра на столицата, регионалният министър посочи, че всички заедно трябва да помогнат за решаването на проблема с ремонтите. „Очаквам от всички политически сили в Общинския съвет да бъдат конструктивно активни, и аз докато съм служебен регионален министър, за да можем заедно да помогнем и да се реши този очевиден проблем. Проблемите се решават тогава, когато се признават. Ясно е, сега всички признаваме, че той съществува. От днес нататък се надявам, че тръгваме заедно да решаваме проблема на София, че със сигурност ще направим график за всички обекти, които са напреднали – кога и как се очаква да бъдат завършени. Те са разделени поетапно спрямо разрешението за строеж, в което има логика, за да може поетапно да бъдат въведени в експлоатация и всичко да е наред, а така София да си получи финансирането.” Това обобщи накрая на инспекцията регионалният министър.

Арх. Иван Шишков информира и по друга тема, свързана с невъзможността на Столична община да реализира проекта за Борисовата градина в столицата. По повод предложението за готвена промяна за нейното финансиране, той увери кмета и председателя на Общинския съвет Георги Георгиев, че въпреки всички тези проблеми, те ще имат пълното съдействие от страна на МРРБ, защото се надява парите за София да бъдат използвани по най-добрия начин.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: