Salgore: енергийно ефективен офис, вдъхновен от солни складове

пасивна къща

Източник: greentech.bg

Ателие Арко е главният „виновник“ за тази едновременно модерна и традиционна архитектура в Порник, Франция. Тя е проектирана по искане на местните власти и е вдъхновена от местните складове за сол.

„Salgore“ е съставена от две дълги линейни пространства, обвити в дърво, което предпазва вътрешните пространства от прегряване. Използването на дърво и бетон за сградата минимизира консумацията на енергия и се явява едновременно модерно и традиционно.

От кметството на Порник са поискали „Salgore“ да бъде общинска сграда, която да продължи традицията на архитектурата в региона Рец (като например острите, керемидени покриви). Управата на региона се намира в бизнес парк и е заобиколена от болницата, полицията и няколко офис сгради. С уважение към местната общност ателие „Арко“ е създала дизайн, който е едновременно традиционен и модерен и с мисъл за бъдещето. Черпейки вдъхновение от солните складове, типични за брега на Атлантическия океан, проектът се състои от две дълги сгради, облечени в дърво.

зелена енергия

Сложните шарки в дървесното покритие на сградите позволява навлизането на достатъчно дневна светлина, като в същото време пази интериора от прегряване. Дебелата стена от бетон с подобаваща изолация допълнително защитава интериора и спомага за намаляване на енергийните загуби.

Проектът е завършен през 2012 г. и е отличен с награда на BBC за нискоенергийна сграда. „Salgore“ е отличена на първо място на Фестивала на световната архитектура 2012 в категорията за граждански и обществени сгради.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: