pixel

Ще разглеждаме кадастъра без такси

кадастър

Това произтича от промени в закона за кадастъра и имотния регистър, които група депутати от БСП и “Атака” са внесли в парламента.

Промяната засяга само правенето на справки през сайта на агенцията по кадастър, но не и ваденето на скици. За тях гражданите ще продължат да плащат такси, които почват от 10 лв. и стигат до над 100 лв.

Нотариусите също ще плащат, но системата вече ще им позволява да правят това през интернет, вместо да ходят на място в 28-те представителства на кадастъра в областните градове. Освен това изпринтираните от тях скици и схеми ще имат силата на официален документ.

Според промените в кадастъра се създава специален раздел за устройствено планиране, в който ще бъдат отбелязани подземните инфраструктури. Липсата му досега нанесе големи щети, защото строителите нерядко засягат такава инфраструктура.

Освен това проектът предвижда общините и държавните ведомства да получават безплатно данни от кадастъра.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: