pixel

„Газпром“ показа на варненци как ще изглежда „Южен поток“

южен поток

Делегация от представители на варненската общественост, общинския съвет, еколози, представители на Министерството на околната среда и водите и на 13 централни и варненски медии посетиха изходната компресорна станция на газопровода “Северен поток” – КС “Портовая”, съобщи регионалният сайт „Петел“.

Идеята на това събитие беше да се покаже на практика какво е това уникално съоръжение, за да стане ясно какво точно ще бъде построено край Варна като техническа база за газопровода „Южен поток“. Варненци се опасяват, че компресорната станция на наша територия ще създаде проблеми и рискове, особено за хората, живеещи в местността Ракитника – най-близкото населено място до бъдещата тръба.

Най-притеснителен за населението е мащабът на „Южен поток“ заради съоръженията, през които ще преминава газ за цяла Централна Европа, Гърция и Италия.

„Газпром“ даде възможност на българска делегация да посети „Портовая“. Варненци можаха да чуят на място точно какъм е шумът на една компресорна станция. Посетителите се съгласиха, че шумът от газопровода далеч не е чак толкова силен, колкото са очаквали.

Вибрации на практика няма и това можеше да бъде установено по най-простия начин, като всеки сам сложи ръка върху тръбите. „Не мислете, че сме направили нещо специално, за да ви убедим в безопасността. Съоръженията си работят с нормалния капацитет. Все пак не можем да оставим половин Германия без газ заради вашето посещение“, с усмивка коментираха специалистите, обслужващи и „Северен поток“.

„В нашия речник отсъстват понятия като „авария“ или „инцидент“, такива са просто недопустими“, коментира представител на дежурния екип на станцията.

В местността, където са положени тръбите на „Северен поток“, фауната не е засегната от строежа на „Северен поток – в момента тя е пълна с лосове, лисици, змии и водни птици, някои от които са в Червената книга“, увериха ни работещите на съоръженията.

Представителите на „Газпром“ са категорични, че  за да бъдат убедени хората, че тяхната сигурност е гарантирана, трябва да се поддържа постоянен контакт. Те коментираха, че няма нужда коя да е от процедурите по изграждането на „Южен поток“ да минава без знанието на гражданите, защото в целия процес няма нищо тайно. Самата идея на газопровода е да бъде в полза на хората и на икономиката, да носи взаимна изгода на всички, които участват или са свързани с това амбициозен и мащабен инженерен проект.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: