Ще преработват строителните отпадъци в Русе

stroitelni otpadutsi

Инсталация за преработка на строителни отпадъци ще бъде открита до две седмици в Русе. Това съобщи заместник-кметът по комунални дейности Свилен Иванов. Изграждането на инсталацията е започнало в края на миналата година, след като общината е предоставила на фирма терен под наем, намиращ се до Регионалното депо. Инвестицията е за повече от 700 000 лева, предаде БТА.

Иванов обясни, че инсталацията ще намали много разходите на фирмите. Те ще плащат вече за издаването на строителни отпадъци максимална цена 8 лева на тон, а не както досега – по 23,50 лева.

С това ще се прекрати и изхвърлянето на отпадъци на забранени места и няма да се получават незаконни сметища.

Отделно, капацитетът на клетките за инертни материали на Регионалното депо е почти изчерпан, като инсталацията ще реши и този проблем.

Строителните отпадъци ще се преработват през инсталацията и ще се получава фракция, която ще се използва при ремонт на пътища и при полагане на настилки, намиращи се във вилните зони.

Гражданите също ще могат да купуват материала за свои нужди.

Иванов обясни, че дори и да се получи голямо количество отпадък, той ще има къде да се складира до оползотворяването му, като инсталацията е с възможност да работи денонощно.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: