Сгради превръщат шума в енергия

шум

Източник: fakti.bg

Днес се препоръчва да се избягва строителството на жилищни и дори офис сгради в близост до оживени улици. В бъдеще обаче именно това ще се търси, но при условие, че всички постройки бъдат като небостъргача Soundscraper. Неговото основно свойство ще е да превръща звуковите вибрации в енергия.

Проектът предвижда високата сграда да бъде покрита с хиляди „реснички”, които да улавят звуковете. Те ще събират вибрации от минаващите покрай сградата автомобили и влакове, викащи хора, прелитащите над нея самолети и редица други източници на шум, и ще ги превръщат в електричество.

Изследвания показват, че в големите градове шумът може да достига до 70-100 децибела. Така той може да се превърне в повече енергия, отколкото тази, която се добива посредством слънцето и вятъра.

Създаването на подобен небостъргач по никакъв начин няма да промени функцията или начина на живот на обитаващите го.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: