pixel

Сгъваеми къщи за пострадалите от земетресението в Дивотино

дивотино

Източник: viaranews.com

Сгъваеми къщи ще бъдат монтирани на домакинства в Перник и село Дивотино, чиито домове са пострадали от земетресението на 22 май 2012 г. След трусовете Валери Цеков, който живее в пернишкото село Рударци, проектирал такъв дом и го предложил на хора, чиито домове претърпяха сериозни поражения от трусовете, съобщи Валентин Пешев – говорител на инициативния комитет на пострадалите от земетресението в Пернишко. Това са единствените домове от подобен род в Европа, твърди авторът. Досега сгъваеми къщи са правени само в Канада, уточни Валери Цеков.

В сгънато състояние къщата е с размерите на контейнер с ширина 2,50 м. В разгънато състояние ширината е 6 метра, а дължината – между 6 и 12 метра. Подвижният дом разполага с обзаведен кухненски бокс, баня и тоалетна. Има дори място за камина. Стената е дебела 8 см и е добре изолирана. Подовете, таваните и стените са от иглолистен материал. Топлоизолацията е от вата и стиропор. Покривите са от цветни стоманени керемиди. Разгъването на една къщичка отнема час и половина. Предимството й е, че може да се транспортира лесно с автомобили и влакове. Къщите се доставят в напълно готов вид и при поставянето им не се извършват никакви строителни дейности. Поставят се върху стойки с винтове за нивелиране. Разгъването и сгването става лесно с приспособление, което се предоставя заедно с къщата. Площта им е от 36 до 72 кв. метра.

Цените са между 15 000 и 72 000 лв. в зависимост от площта. Освен сгъваеми и сглобяеми се проектират и мобилни къщи. Вече е монтирана една мобилна къща в с. Дивотино и са готови още две за семейства в селата Богданов дол и Дивотино.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: