pixel

Сдружението на собствениците държи гаранциите за качество на санираните сгради

sanirane

„Сдружението на собствениците е получател и държател на гаранциите за качество, които според вида и обхвата на строително-монтажните работи на санираните сгради са от 3 до 5 години”, каза Лиляна Павлова, министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на разяснителна кампания направена във Велико Търново. “Регистрацията на сдружението не случайно се прави по чл. 25, ал.1 от Закона за етажната собственост. Това означава, че върху него не могат да бъдат прехвърляни задължения и чрез него не могат да се търсят права по вземания за ток, вода, данъци или други задължения”, допълни тя като увери хората, че никой няма да взима апартаментите на участниците в програма, а това били спекулации на политическите опоненти. Сдружението може да се закрие веднага след изтичането на гаранциите. “По договор със строителите, за срока на гаранциите държавата ще задържи 5% от стойността на строително-монтажните работи, в случай че има недобросъвестно отношение от страна на изпълнителите”, посочи Павлова.

168 са сградите от Велико Търново, които могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той уточни, че в помощ на желаещите предстои да се отворят няколко информационни офиси, съобщават fakti.bg.

Ако сградата се намира в близост до газопровод, то за сметка на държавата тя може да бъде свързана с него, но само до общите части. Ангажимент на отделните собственици ще е да си направят отоплителната инсталация вътре, предвиждат част от мерките за енергийна ефективност, които държавата ще покрива.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: