pixel

Създадоха най-лекия твърд материал

графен

Източник: vestnikstroitel.bg

Може ли строителен материал да се задържи върху нежния черешов цвят? Да, отговарят изследователи от Китай, които създадоха най-лекото твърдо вещество – графеновия аерогел.

Гъбообразната субстанция се състои от замразен и изсушен въглерод и окис на графена. С тегло от едва 0,16 мг на кубичен сантиметър аерогелът има два пъти по-голяма плътност от водорода – най-простия от всички елементи, и e по-малко плътен от хелия. Един квадратен метър от него тежи само 0,77 мг, но може да издържи тежест 4 кг. Лист с дебелина колкото фолио може да издържи дори слон.

Създателите от университета в Ханчжоу демонстрирали колко е лек, като го поставили върху черешов цвят, а след това го повдигнали само със силата на статичното електричество на стъклена пръчка.

Графенът бе открит преди девет години от руските учени Андрей Гейм и Костя Новоселов, работещи в университета на Манчестър. За него те получиха Нобелова награда. Той беше признат за вещество чудо, което може да промени бъдещето. В чисто състояние е двуизмерен кристал от атоми на въглерода, подредени в решетка като пчелна пита. Това го прави най-тънкия материал – за едномилиметров слой трябва да бъдат сложени един върху друг три милиона пласта графен. Заради уникалната структура обаче е лек и здрав.

Материалът е изключително гъвкав, има превъзходна електро- и топлопроводимост и е невероятен филтър.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: