pixel

Операта в Съсекс разчита почти изцяло на ВЕИ енергия

вятърна турбина

Източник: greentech.bg

Един от най-известните оперни театри във Великобритания обяви, че отговорът наистина е във вятъра, когато се питаме как да намалим сметките за електроенергия и да ограничим вредното си въздействие върху околната среда.

Глиндебърн в Съсекс миналата година „вдигна завесата“ на нова 900MW вятърна турбина. Това я превърна в първата арт-организация в Обединеното кралство, която генерира собствената си електроенергия с помощта на голяма вятърна турбина.

По план трябваше турбината да осигурява 90 на сто от електричеството, необходимо за провеждането на дейността на Глиндебърн, включително четири-месечен летен фестивал, който включва 120 представления през аудитория от общо 150 000 души.

Организацията потвърди в края на миналата седмица, че почти е постигнала целта си: турбината е генерирала 89% от електричеството, използвано в операта миналата година. Недостигът от 1% се дължи на по-ниските от средното скорости на вятъра.

Машината е постигнала годишен добив от 1395 MWh за 7433 работни часа при средни годишни скорости на вятъра от 5,68 м в секунда.

Цифрите са важна стъпка към дългосрочната цел на Глиндебърн да стане „въглеродно неутрална“ опера, коментира главният изпълнителен директор Гъс Кристи.

„Ние сме щастливи, че тези цифри потвърдиха нашите прогнози – за една турбина да впрегне силата на вятъра на хълма над Глиндебърн и да захранва операта представлява огромна стъпка в дългосрочния ни стремеж да стане въглеродно неутрална“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: