pixel

Откриват нова детска градина в ”Лозенец” наесен

детска градина

Източник: sofia.dir.bg

Детска градина за 140 деца в местността „Витоша – ВЕЦ Симеоново“, се очаква да бъде открита тази есен, въпреки че срокът е бил в началото на 2014 година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Фандъкова, заедно с кмета на район „Лозенец“ Любомир Дреков, провери строежа на градината. Детското заведение ще има четири групи за деца над три години и две яслени групи. Сградата ще бъде двуетажна с отделни входове за детска градина и детска ясла, предвиден е физкултурно-музикален салон и кухненски бокс. За строежа на градината Столичната община е отделила 2,2 млн.лв.

Кметът на район „Лозенец“ пое ангажимента до детската градина, която се строи на общински терен, да се направи детска площадка, както и още една на 500 метра южно от бъдещата детска градина. Дреков посочи, че нито едно от дърветата, които са били на мястото на строежа, не е било унищожено, напротив – дърветата са презасадени в съседство. Проблемът е, че районът до такава степен е презастрояван през годините, че трудно може да се намери място за детска градина или градинки за игра, коментира Фандъкова. Тя отбеляза, че до 2006 г. 44 детски градини в столицата са били продадени, заменени, реституирани или приватизирани. В началото на 2006 г. е бил направен последният опит за замяна на детска градина за три-четири панелни жилища, спрян от тогавашния кмет, посочи Фандъкова.

В район „Лозенец“ чакащите за групите в детските градини и яслите са общо 420 деца. Свободните места обявени за прием са 347, което означава, че много от децата ще бъдат приети в детските заведения в района, каза кметът. Фандъкова припомни, че в столицата през тази година ще започне изграждането на 17 детски градини, за което са предвидени 24 млн.лв. В „Дружба“ и в „Красно село“ строителството вече е започнало, всеки момент се очаква да започне и изграждането на градина в ж.к. „Дружба“, съобщи кметът.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: