pixel

Само една трета от жилищата са изолирани добре

графика

Източник: trud.bg

Нищожните 1,49 процента от всички български домове са с фотоволтаични панели на покрива, а само 13,4% от тях имат едновременно топлоизолация на стените и енергоспестяваща дограма. Това показват данни от последното преброяване на населението, направено от НСИ и цитирани в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, посветен на енергийната независимост.

Фотоволтаичните панели са най-ефективните източници на възобновяема енергия. Европейската комисия е изчислила, че българските домове в градските райони могат да произвеждат от собствени източници средно по 1600 киловатчаса ток на квадратен метър жилищна площ годишно, което е равно на около 30% от средното им потребление.

Данните от преброяването обаче показват, че този потенциал до голяма степен остава неизползван, тъй като само на 30 629 от общо 2 милиона жилищни сгради в България са монтирани слънчеви панели. Повече от половината от тях – 60%, са в градските райони.

Селските райони у нас са зле и в друго отношение – там само 3,7% от жилищата имат едновременно топлоизолирани стени и енергоспестяваща дограма (виж графиката).

Много изследвания показват, че около половината от енергията се губи през прозорците и стените. В това отношение населението на градовете е доста по-активно, защото там 40% от жилищата са с енергоспестяваща дограма, а 17,3% едновременно с това са и топлоизолирани. Собствениците на половината жилища в градовете не са взели никакви мерки да не губят топлинна енергия през стените и прозорците, докато в селата топлоизолация и енергоспестяваща дограма нямат 80,7% от жилищата.

Изследването показва и друг факт – малко над половината от българите се отопляват или на дърва – 32%, или на въглища – 20%. Дори в градовете всеки пети жител се отоплява на дърва, което силно замърсява въздуха и води до високо запрашаване на въздуха.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: