pixel

Русе и Гюргево искат ремонт на Дунав мост

most

Властите в окръг Гюргево и област Русе изпратиха отворено писмо до румънския премиер Виктор Понта и българския му колега Пламен Орешарски. В писмото двата града настояват за още две платна на моста, както и изграждането на втори мост над Дунав между Гюргево и Русе, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Отвореното писмо беше изпратено по повод отбелязването на 20 юни на 60-годишнината от построяването на „Моста на дружбата“, който свързва Гюргево и Русе.

„Мостът има стратегическо значение като съставна част на европейския коридор номер 9 и след присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз трафикът по моста, както и търговските и културните връзки между Гюргево и Русе се засилиха, поради което жителите на еврорегиона Гюргево-Русе подкрепят неговия ремонт“, заяви Василе Мустъця, председател на Асоциация Еврорегион Данубиус и председател на Окръжния съвет в Гюргево.

Представителите на местните власти в Гюргево и Русе, участващи в среща в седалището на Окръжния съвет в Гюргево, заявиха, че през последните години трафикът по моста се е засилил и има периоди в годината, особено през зимата, когато е свръхнатоварен с колони от камиони и автобуси, а двете тесни пътни ленти на моста станали недостатъчни и се налага ремонтирането му и дори разширяване на движението в четири ленти.

„Единствените две тесни платна не отговарят на европейските стандарти и се оказаха недостатъчни, и смятаме, че за просперитета на нашия еврорегион и на двете страни ще бъде необходим ремонт на „Моста на дружбата“, разширяването му с още две платна и дори изграждането на втори мост между двете населени места“, посочи областният управител на Русе и зам.-председател на Асоциация Еврорегион Данубиус Венцислав Калчев.

На срещата в Гюргево участваха и представители на университета в Русе, на посолството на България в Букурещ, както и кметове на населени места от област Русе и окръг Гюргево.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: