Рециклирана пластмаса вместо асфалт

asvalt

Холандската компания VolkerWessels работи над проект за пътно покритие от преработени пластмасови отпадъци, което може да предизвика революция не само в строителството на пътища, а и в екологията. Основен източник на материали ще бъдат океаните, в които вече са се образували гигантски острови от отпадъци, съобщава The Guardian.

За разлика от традиционните техники за полагане на асфалт с многослоен „сандвич“ от насипни и уплътнявани покрития, пластмасовите шосета ще бъдат по-скоро аналог на бетонните. След като бъда произведени в строго контролирани заводски условия, отделните сегменти на платното ще се сглобяват бързо на място. Освен това в панелите предварително ще бъдат полагани всички кабели, тръбопроводи, колектори и други инфраструктурни компоненти.

asvalt

Подобна конструкция притежава изключителни предимства, обясняват от VolkerWessels. Рискът от пробиви в качеството на покритието се свежда до минимум, напълно отпада необходимостта от изкопни работи при ремонт на тръби, а повреденият панел може да се замени с нов като детайл от детски конструктор, съобщава fakti.bg.

По предварителни инженерни и химически разчети пластмасовите пътища ще могат да издържат на температурни амплитуди от -40 до +80 градуса по Целзий. Панелите от рециклирани отпадъци могат да се полагат върху всякакви почви, включително на песъчливи и заблатени участъци, а за разлика от асфалта в атмосферата практически не се отделя въглероден двуокис.

Новото пътно покритие ще бъде изпробвано първо в холандския град Ротердам, известен с мащабните си екологични инициативи. Там специалистите ще изучават здравината на материала, устойчивостта на химически вещества и ултравиолетови лъчи, безопасността при дъжд, сняг, заледяване и т.н.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: