pixel

Реновирана хартиена фабрика от 18 век с награда BREEAM

BREEAM

На тазгодишната конференция Ecobuild в Лондон удивителният проект „Бисерът на Бомбай“ на GWP Architecture и Thomas Heatherwick бе удостоен с престижната награда BREEAM за индустриален дизайн. Лондонският екип започна обновяването на тази изоставена фабрика за хартия от 18 век през 2012 г. Сега проектът бе признат като водещ пример за екологична архитектура.

Разположена в селскатачаст на Хемпшир, Великобритания, историческата хартиена фабрика Laverstoke Mill е печатала хартия за банкноти за Централната банка на Англия и Британската империя в продължение на над 225 години. В момента постройката е регистрирана като защитена зона и място от специален научен интерес (SSSI).

През 2013 г. започва проект за реставрация за няколко милиона лири. По време на процеса на обновяване вградената дестилерия с площ 2500 кв. м. е оборудвана с различни системи за възобновяема енергия. Тази екологична подробност от обновяването завършва с резултат „100 процента“ в разделаза енергия и управление и „90 процента“ завода, материали и отпадъци според класификацията на BREEAM за индустриален дизайн.

Ръководителят й Ник Фордам описва силната отдаденост на компанията към изграждането на устойчиви практики: „Устойчивото развитие е жизнено важно за „Бисерът на Бомбай“ и подплатява всички наши планове за дестилерията. Затова бяхме много щастливи да вземем BREEAM награда 2014 г. за промишлен дизайн“. Според него, изграждането на такава устойчива сграда има и огромен финансов смисъл, предвид увеличената енергийна ефективност, дългосрочните опреративни енергийни показатели и спестяването на вода.

Придържайки фокуса върху околната среда, дестилерията е обновена с реновирани строителни материали там, където оригиналните части не са били в състояние да бъдат възстановени и използвани повторно. В тези случаи са използвани нови материали, добити по устойчив начин. На ръка са преместени 400 риби, създадени са разпоредби за опазване на местните колонии от прилепи и видри. Heatherwick Studio са проектирали и огромна оранжерийна конструкция, която да побере различни местни растения, както и десет екзотични растителни продукта, които имат роля в работата на дестилерията.

BREEAM

gfgadfg

BREEAM

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: