pixel

1 млн. лева от държавата за строителството на нов музей на розата

musei-na-rosata

В навечерието на 111-я празник на розата, чиято кулминация е в неделя една добра новина развълнува казанлъчани. Новият музей на розата, една лелеяна мечта от години, ще бъде изграден с подкрепата на държавата.

Строителството и оборудването му ще бъдат финансирани от държавния бюджет, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова след завчерашната си среща с министъра на финансите Петър Чобанов. Финансист №1 е поел ангажимент да бъдат осигурени 1 млн. лева за строителството на сградата в парк „Розариум“ от реализирани икономии по публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Както е известно, нито един проект на община не бе одобрен от кабинета. За довършване на музея и неговото оборудване щели да бъдат планирани други 1 млн. лева в държавния бюджет за 2015 г.

Общината вече имала разработен проект с автор арх. Ивелин Недялков и задвижена процедура за избор на изпълнител. Единственият жив музей на царицата на цветята в света ще представя на туристите и гостите на града оригинално и атрактивно розопроизводството като поминък. Той ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как се получава скъпоценния елексир. В малките работилнички пък всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата. В специална „стая на ароматите“ ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко. Музеят ще стопанисва и мини розова градина с различни сортове рози, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата. Ще разполага още и с експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати. За малките посетители е предвиден кът с интерактивни занимания. Панорамно кафе на покрива на новата сграда и кафе с лятна градина са част от визията на бъдещия музей на розата.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: