pixel

Жилищна сграда имитира розов коралов риф от Средиземно море

koral-sgrada

Вдъхновени от кораловите рифове на Средиземно море, френските дизайнери Atelier Fernandez & Serres са обгърнали този жилищен блок с розова мрежеста фасада, наподобяваща коралов риф. Намира се в източната част на Пиренеите във Франция. В сградата има 74 апартамента за студенти и изследователи, работещи и учеще в океанографската обсерватория встраната – научен институт на крайбрежието при Банюлс-сюр-мер. Имитирайки пипала на морски анемони, богато украсената в розово решетка осигурява защита на неприкосновеността на личния живот, както и филтър за естествена светлина.

Разположена директно на първа брегова линия, високата 6-етажна сграда е почти изцяло обвита с „екран“ от ивици в коралово розов цвят. Те обхващат и дългия хоризонтален прозорец на ресторанта на втория етаж, който предлага панорамна гледка към морето. В допълнение към двата базови етажа, посветени на общестени дейности, сградата има и четири етажа с апартаменти. Коридори, които служат и като балкони, се вуват около периметъра на жилищните пространства и са набраздени от сенките на колоритната решетка.

koral-sgrada

Коралово-розовата фасада, която свети в земно червено-оранжево под лъчите на  средиземноморското слънце, е сглобяема. Архитектите са използвали математически алгоритъм, за да се съберат заедно „нищките“ на неправилните модули, които имитират вида и ритъма на коралов риф. Сградата е един от общо четиринадесет проекта, одобрени за AR + D наградите за ново поколение архитектура за 2014.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: