pixel

Използването на електроенергия в домовете в САЩ се понижи до нивата от 2001 г.

green-energy

Благодарение на по-енергийно ефективните жилища, уреди и устройства консумацията на енергия е на път да отбележи трета поредна година на спад и да достигне най-ниската си точка от 2001 г. насам – ако предварителите данни се потвърдят.

Голяма част от този успех се дължи на подобренията в строителните норми от времето на 2000 г., които принудиха строителите да подобрят изолациите на домовете, за да има по-малко нужда от отопление, охлаждане въобще климатизиране. Това означава, че по-новите домове губят по-малко енергия. Изолацията на прозорците и други подобни технологии своевремнно поевтиняха, което направи достъпни и лесни ремонтите на старите домове с цел подобряване на яхната енергийна ефективност. Заедно с това в САЩ бе задействан закон за финансиране на програмите за енергийна ефективност.

Друго направление, което има голям принос за намалението на енергопотреблението, са новите класове електроуреди. Климатични системи, хладилници, фризери, миялни и перални машини, сушилни – всички те консумират много по-малко енергия от предшествениците си. Същото важи и за големите телевизори. Сега с LED технологията те харчат до 80% по-малко електричество.

Преходът към мобилните компютри е третият голям фактор. Някогашните големи настолни компютри с жежки процесори и куп мощни вентилатори, както и огромните монитори към тях, гълтаха много ток. Лаптопи, таблетии смартфони с бързи, но икономични процесори и с плоски екрани заеха мястото на големите компютри. Разликата, според някои изчисления, е над 25 пъти.

От друга страна всичко това ни кара да използваме все повече и повече устройства, казват анализаторите. Все по-нехайно американците оставят климатиците да работят дори и когато не е толкова необходимо. Гейм-конзолите поглъщат много от времето на хората и своевременно хабят доста енергия заради сложната графика, с която работят. DVR устройствата често работят по цял ден и то не само с една ТВ програма.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: