pixel

Как да имаш уютен дом с минимален разход

pasivna kushta

Когато си купуваш кола, мечтаеш тя да отговаря на няколко условия, които според теб са най-важни при твоя избор. В най-общия случай гледаш следните характеристики: големина (дали е комби, ван или лимузина; за двама, четирима или повече човека), удобство, разход за гориво и поддръжка.

Когато отидеш при архитект и му кажеш, че искаш да ти проектира къща, му разказваш къде ще бъде разположена, колко голяма искаш да бъде, какви помещения да има и други подобни подробности. След това архитектът внимателно обмисля твоето задание и на базата на него и професионалното му виждане ти дава решение, което да те удовлетворява напълно. Той интерпретира желанията ти, пречупва ги през призмата на своите знания и мисъл, за да получиш точно твоята къща.

Когато мислиш за това как да се отоплява къщата, метафорично казано, с какъв бензин да върви колата ти, избираш между парно на твърдо гориво или газ, климатични инсталации и дори отопление с ТЕЦ. Крайния ти избор се определя от най-икономичния вариант.

Но, за да бъде най-икономична желаната от теб кола, тя трябва да работи с технология, която го позволява. Не очакваш стара Волга или Трабантче, да достигнат разхода на гориво на днешните коли, нали? Да не говорим за тяхната скорост. Сега колите са много по-икономични от едновремешните, по простата причина, че начина им на работа е подобрена и усъвършенствана. Ако днес си избираш кола, винаги можеш да разбереш колко ще бъде разходът й на гориво. Тази информация ще бъде много определяща за избора ти.

Представи си, че можеш да живееш в къща, на която разходите за отопление и изстудяване са сведени до минимум. Къща, в която нивото на комфорт и обитание са дори по-високи от тези на модерните къщи.

Много е лесно, трябва да искаш тя да отговаря на изискванията за Пасивна къща.

pasivna kushta

Пасивна къща… Какво е това?

Повече комфорт на обитание, по-малко изразходвана енергия.      
Пасивната къща комбинира високо ниво на комфорт с много малка консумация на енергия.

Отвън Пасивните къщи не са по-различни от конвенционалните сгради. Терминът „Пасивна къща“ описва стандарт, а не строителна технология.

Какво е толкова специалното на пасивната къща?
Всичко е в детайлите:

1. Изключително високо ниво на топлоизолация;
2. Добре изолирани прозорци и рамки с тройно ниско-емисионно остъкляване;
3. Конструкция без термомостове;
4. Въздухонепроницаема сградна обвивка;
5. Комфортна вентилация с високоефективна рекуперация.

Рекуперацията
е процес, при който се използва отработен въздух, за да се затопли или охлади пресен такъв. В днешни дни големите сгради имат нужда от много пресен въздух. Тази нужда може да бъде задоволена и с отваряне на прозорците, но така през лятото сградата губи много от вече използваната енергия за охлаждане, а през зимата аналогично се губи топлина. Когато в една сграда се внедри рекуперационна вентилационна система, тези загуби могат да бъдат намалени до минимум, тъй като охладеният или затопленият въздух минава през топлообменик и охлажда или затопля пресния въздух. По този начин се реализират значителни икономии на електроенергия.

Построена за бъдещето

Доброто проектиране и внимателното прилагане на детайлите са от изключителна важност.

Допълнителното необходимо количество топлина е толкова малко, че помещение от 20 кв.м може да бъде затоплено използвайки 10 чаени свещи или топлината от човешкото тяло на 4 човека, дори по средата на зимата.

pasivna kushta

Адаптирана за местния климат

Концепцията за Пасивната къща може да се прилага по целия свят. Общият подход е винаги същият. В топлите климати допълнителен фокус ще се обърне на пасивните мерки за охлаждане, като засенчване и прозорци с вентилация.

pasivna kushta

Какво е пасивното на пасивната къща?

Отоплителната система. Пасивната къща не се нуждае от активно отопляване защото по същество използва натрупаната топлина, за да се самозатопли. По този начин само минимално количество топлина е необходимо да се достави.

Защо трябва да бъде въздухонепроницаема? Не трябва ли една къща да диша?

Инфилтрацията на въздуха през пукнатини и връзки – или течения- не е надежден начин за осигуряване на здравословно качество на въздуха вътре. Затова е жизнено да се вентилира сградата, обикновено чрез отваряне на прозорците.

В Пасивната къща комфортна вентилационна система осигурява достатъчно свеж въздух към всички стаи и транспортира използвания въздух навън.

Въздухонепроницаема сградна обвивка предотвратява влажния вътрешен въздух да кондензира по нея създавайки допълнителни условия за образуване на плесен.

Разрешено ли ми е да отварям прозорците в Пасивна къща?

Да! Но не е необходимо. Традиционната вентилация чрез прозорци изисква непрестанно внимание и намеса от страна на обитателите. Поради непрекъснатото образуване на миризми и влага (например: растения, мокри дрехи и т.н.), прозорците трябва да бъдат отваряни и затваряни периодично, дори през нощта и по време на отсъствие. Това е невъзможно и всъщност повечето домове оставам недостатъчно вентилирани.

В Пасивната къща нещата стоят по различен начин. Вентилационната система непрекъснато осигурява въздух с добро качество. Тя автоматично извлича влагата, подобрявайки удобството на обитание. Няма течения и студени ъгли, като свеж въздух е непрестанно на разположение. Фини филтри задържат праха, полена и други частици – безценно предимство за хора, които страдат от алергии. Прозорците могат да бъдат отваряни по желание, например за да вкарат студения въздух на летните нощи.

pasivna kushta

Какво е специалното на прозорците за Пасивна къща?

Прозорците създават връзка с външния свят и пропускат дневната светлина в помещенията. Също така те функционират и като „пасивен“ слънчев панел, който позволява на слънчевата енергия да навлезе в къщата. В централна Европа Пасивните къщи имат троен стъклопакет и рамките им са също толкова изолирани. През зимата, високо-качествените прозорци ориентирани на юг пропускат толкова много от слънчевата енергия в сградата, че компенсират топлинните загуби през тях.

В умерените климати, като нашия, големите остъклявания в идеалния случай трябва да бъдат ориентирани на юг. Прозорци с източно или западно изложение могат лесно да доведат до прегряване, също така осигуряват по малко топлинни печалби през отоплителния период. Проектирането на прозорци става внимателно и където е необходимо се поставят слънцезащитни средства.

Какви са предимствата на високо-ефективната комфортна вентилация?

pasivna kushta

Пасивната къща има вентилационна система с високо-ефективна рекуперация, която директно извлича отработения въздух от кухнята, банята и други помещения където може да има неприятни миризми. Топлината съдържаща се в този въздух е използвана, за да затопли свежия въздух навлизащ в системата отвън, с който се захранва дневната и спалнята. Вентилационните системи на пасивните къщи са ниско-енергийни устройства и имат ниско ниво на шум.

Това са предимствата, на които можете да се насладите:

– свеж въздух през целия ден;
– чист въздух, благодарение на фините филтри;
– захранване с въздух на приятна температура;
– въздухът в дневната и спалнята са неопетнени от въздуха в помещения с миризма и влага;
– непрестанно снабдяване със свеж въздух, което осигурява много ниски нива на течения или дискомфорт;
– енергийни спестявания до 75% и 90% благодарение на рекупераията.

Иновативни сградни услуги?

Оставащата необходима енергия за отопление може да бъде доставена от всяка традиционна система за отопление или енергиен източник. Понеже изискванията за отопление на Пасивна къща за много по-ниски в сравнение с конвенционална сграда, всяка мащабна инвестиция няма да си струва.

Стандартната система с радиатори е винаги възможна, но не е от съществено значение. В Пасивната къща, изискваната топлина може да бъде осигурена от доставения от вентилацията въздух. Сезонната енергийна необходимост за отопление е по-малко от тази за осигуряване на топла вода през цялата година.

pasivna kushta

Пасивните къщи по-скъпи ли са от конвенционалните сгради?

Пасивни къщи вече са били построявани на цена не по-висока от тази на конвенционалните сгради построени съответно по съществуващите стандарти. Като общо правило, обаче, допълнително оскъпяване от три до осем процента може да се случи.

Пасивните къщи са висококачествен продукт и намалените енергийни разходи компенсират допълнителния първоначален разход. Нивото на комфорт, свободата от притеснения на конструктивни проблеми и много ниския енергиен разход покачват стойността на имота.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: