pixel

Комфортни и щадящи климата – дървените къщи отново са на мода

woodhouse

Добри за климата и качеството на живот на обитателите – модерните дървени къщи спомагат за баланса на климата още от създаването си. Използването на дърво прави това възможно, тъй като този материал свързва въглеродния диоксид и така помага за понижаване на концентрацията на CO2 в атмосферата. Но този начин на строителство има и недостатъци. Какво трябва да се има предвид, когато се строи с дърво, обяснява архитектът Свен Хаущайн.

woodhouse

Пестенето на енергия при строителството на къщи започва още с избора на строителен материал. „Създаването на неутрална на CO2 сграда е възможно само с използване на възобновяеми суровини„, казва експертът от Schwäbisch Hall Свен Хаущайн. Точно тук на първо място стои дървото, тъй като другите строителни материали се произвеждат със значителни енергийни разходи и така полученият парников газ много трудно може да бъде компенсиран.

woodhouse

Масивната дървесина обаче абсорбира CO2 от атмосферата. Според Австрийския институт за строителна биология (IBO) 1000 кг твърда дървесина свързват 1550 кг CO2. Дървените жилища не само намаляват консумацията на енергия, но и носят със себе си потенциал за финансови спестявания – още през първата година. Дървената къща се реализира като сухо строителство, което, от една страна, съкращава фазата на градежа, и спестява разходи – от друга, тъй като не е необходимо сградата да се изсушава допълнително. Освен това по-високите изисквания за топлоизолация могат да бъдат изпълнени дори по-ефективно при една дървена къща.

woodhouse

Материалът дърво дава възможност за екологична конструкция и е рециклируем. Дървесината също така има редица предимства, когато става въпрос за ремонти. Например, прозорците от дърво изглеждат като нови след боядисване. Недостатъкът на дървото е по-лошата звукоизолация, която може да бъде подобрена чрез интелигентен дизайн. Относно противопожарната защита, от друга страна, естественият материал също печели: в случай на пожар дървото има сравнително високо ниво на стабилност и освен това горящата дървесина не произвежда такива отровни газове и дим като пластмасата. Разбира се, освен това могат да се монтират негорими строителни дъски за защита на дървената конструкция.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: