pixel

UNStudio проектира първата в историята трансгранична въжена линия

unstudioCable Car Terminal Station

UNStudio ще свърже Русия и Китай с първата в историята трансгранична въжена линия. Компанията спечели конкурс за проектиране на първата по рода си въжена линия, която ще превозва пътници през река Амур, за да свърже Русия и Китай. След завършването на проектите на въжени линии за градовете Гьотеборг и Амстердам, новата линия на UNStudio ще свързва градовете Хейхе в Китай и Благовещенск в Русия за броени минути.

unstudioCable Car Terminal Station

В новата система на въжената линия, състояща се от 2 линии и 4 кабини – всяка с капацитет 60 пътници и допълнително място за багаж – пътниците ще могат да реализират пътуването си за приблизително време от 7:30 минути. Тези системи осигуряват нова форма на обществен транспорт, която е устойчива, изключително бърза, надеждна и ефективна. И макар преди всичко да е прагматично решение, въжените линии също са много естествен начин за пътуване, защото дават възможност да виждаме и преживяваме градовете си по съвсем нов начин.

unstudioCable Car Terminal Station

Тъй като преминава естествената граница между държавите – река Амур, въжената линия на Благовещенск – Хейхе ще бъде първата по рода си подобна система, която  обединява две страни и култури. Този проект е и вдъхновението за терминалната станция в Благовещенск, която не само отговаря на непосредственото ѝ градско местоположение, но и се превръща в израз на културна идентичност и подиум за преплитане на културите.

unstudioCable Car Terminal Station

Местоположението на терминала подсилва визуалната връзка между Благовещенск и Хейхе. Първо, чрез създаване на издигната платформа за наблюдение над Амур към Хейхе, и второ – чрез рамкиране на гледката от платформата за пристигане на лифта обратно към град Благовещенск. Чрез изместване на терминала от съществуващия булевард по течението на реката се създава приветливо пространство за посетителите от Хейхе.

unstudioCable Car Terminal Station

Новият терминал в Благовещенск представлява и идеалната възможност за създаване на Urban Tribune: споделено градско пространство, което свързва терминала със съществуващия Благовещенски културен център от другата страна на еспланадата. Този нов площад ще представлява културна фокусна точка за Благовещенск, свързвайки града с реката и надграждайки града с ново пространство за събития и представления.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: