pixel

Първата пасивна къща със сертификат Passivhaus Standart Plus е с дограма на фирма Чех Пласт ООД

Първата пасивна къща със сертификат Passivhaus Standart Plus, издаден от Passivhaus Institut Darmstadt в България и на Балканския полуостров вече е факт. Изключителната сграда е изградена в с. Марково, област Пловдив. Цялостната концепция на иновативната сграда е съчетание на съвременната архитектура с техническите изисквания, покриващи стандарта за пасивна сграда. В световен мащаб има изградени повече от 30 хиляди пасивни сгради.  „Пасивна“ е стандарт означаващ нискоенергийно и екологично строителство. При пасивните къщи се съкращава потреблението на енергия до 90%. Това изключително ниско потребление на енергия се постига благодарение на добрата изолация, енергоефективните прозорци, въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и контролираната вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух.

Къщата в с. Марково е изградена на две нива с общо 220 кв. м РЗП. На първо ниво е предвидена дневна зона с трапезария и кухня, спалня и обслужващи помещения. На втория етаж са разположени три спални със санитарни помещения. Проектът е съвместна разработка на екип с ръководители и изпълнители инж. Атанас Ставрев и инж. Николай Ставрев – мениджър на фирма „Оберон Концептбау“, Архитекти:  арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов, Проектант на сградните системи: инж. Огнян Пеков и инж. Недко Шопов и Консултант на проекта и координатор по сертификацията му по Стандарта на пасивните сгради – Aрх. Гергана Барабонкова.
Енергийните параметри на къщата, изчислени с PHPP9 (2015), са следните:

– специфична нужда от енергия за отопление –13 kWh/m²  годишно;
– първична енергия за всички нужди – 42 kWh/m² годишно;
– резултат от теста за въздухопроницаемост n50 (Blower door test) – 0,46 h-1 (при допустим задължителен резултат за всяка пасивна къща не повече от 0,6 h-1).

Стандартът „Пасивна къща” задължава с употребата на висококачествени строителни материали и системи, което се отнася и до дограмата на сградата. Едно от основните изискванията за покриване на стандарта „Пасивна къща“ е прозорците да са с U – стойности – ≤ 0.8 W/m²/K. Високите изисквания на стандарта за пасивна къща не затрудниха фирма Чех Пласт ООД, която беше изпълнител на частта дограми при строителството на къщата в с. Марково и се справи успешно със задачата.

За изработката на дограмата са избрани профилите на немската фирма Rehau, система Geneo PHZ. Профилната система GENEO PHZ е сертифицирана за пасивни къщи, което е постигнато чрез вмъкването на термомодули и на специално средно уплътнение. GENEO PHZ  е следващо подобрение на серия GENEO, която от  енергийна гледна е най-добрата прозоречна система. Специалното на GENEO е високотехнологичния материал RAU-FIPRO. Това е многослоен влакнест материал, който придава максимална стабилност на профила. Стоманената армировка, която принципно е необходима за осигуряване на стабилност, отпада в 90% от приложенията. По този начин GENEO гарантира най-добрите стойности за топлоизолация, тъй като липсата на стомана води до отпадане на термичните мостовете. Отличителното на системата Geneo PHZ е коефициентът на топлоизолация, който е Uf до 0,79 W/m²K. Важно е да се отбележи, че прозорците  от профилите GENEO отговарят отлично не само на изискванията за топлоизолация, но и на изискванията за статика и херметичност.

За нуждите на пасивната къща в с. Марково Чех Пласт ООД достави и монтира по южната фасада слънцезащити на чешката фирма ŽALUZIE NEVA s.r.o., които също са почти задължителни при изграждането на такъв тип сграда. За по – голямо удобство на потребителя е монтирана станция за слънце и вятър. Задвижването се осъществява посредством мотори с дистанционно. Монтирането на слънцезащити е задължително с цел избягване на прегряването на помещението през летните месеци. Чрез слънцезащитите не само се избягва прегряването на помещенията, но и се ограничава нуждата от допълнително охлаждане.

Чех Пласт

“Чех-Пласт” ООД- гр. Враца е създадена през 2000 г. като фирма за производство и монтаж на Al и PVC дограма, окачени фасади, стъклени врати и витрини, окачени тавани, зимни градини, щори, покривни конструкции с поликарбонат. Фирмата се управлява от инж. Димитър Иванов и в момента в нея работят 66 специалисти и работници. Дейността се развива на 5200 кв. м собственост с 1530 кв. м застроена площ и e съсредоточена в 4 цеха за PVC дограма, за AL дограма, за стъклопакети и металозаваръчен цех. Фирмата работи с PVC профили “REHAU” - Германия и алуминиева дограма на гръцките фирми „ALUMIL” и “EXALCO”. За изработването на окачени фасади се използват и “SCHUCO” профили.

Прочетете също: